Szilléry Éva: Divattá tenni a segítést

2018. február 22., csütörtök 00:00

Napjaink percembereinek percügyei mellett alaposan ki vagyunk éhezve a hiteles történetekre és az autentikus példaképekre. A Jószolgálat-díj második évében is azokat az emberi értékeket keressük és helyezzük a társadalom segítségével a reflektorfénybe, akik saját indíttatásukból, bármiféle érdek nélkül mások gondjainak könnyítésén dolgoznak. Tóth Simon Ferenccel a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagjával beszélgettünk.

 

Hiánypótló volt itthon a szociális segítők átfogó elismerése?

Néhány kezdeményezés született már ebből a célból, más díjakban is előfordulnak olyan kategóriák, amelyek szociális segítőket értékelnek, de olyan kezdeményezésről nem tudok, ami az önkéntesen és a hivatásszerűen végzett szociális munkákat összefogná. Annyi területet ölel fel a Jószolgálat-díj, hogy itt tényleg bárki kiemelkedhet azzal, hogy embertársaiért példaértékűen sokat tesz. A díj a társadalmat szólítja meg közvetlenül, hogy vegyük észre magunk körül, ki mit tesz másokért, ezáltal a segítő és a segítettet is reflektorfénybe kerül. Nagy örömünkre a hét nagy magyar segélyszervezet, legyen az bármilyen egyházi vagy attól független, akár civil szervezet, egyaránt a díj mögött áll ugyanazzal az erővel és szakmai partnerként segítik az üzenetek célba juttatását.

 

Tudna említeni a tavalyi díjazottak közül teljesen hétköznapi embert, olyan „bárkit”, aki önként segít mindenféle szervezettől vagy érdektől mentesen?

Van közöttük olyan trolibuszsofőr, aki a fennmaradó óráiban mozgássérülteket szállít A-ból B-be, kerekesszékeket szerez be, képviseli az érdekeiket a tömegközlekedésben, szóval a saját eszközeivel a mozgásukban korlátozottak életét könnyíti meg munkaidején kívül. Több ezer emberből álló közösséget szervezett a tevékenységei köré. De a díj híre eljutott az alföldi tanyákra is, ahol egy polgárőr a tanyasi emberek gondnoki szolgálatát látja el. Idős emberek terjesztették fel a díjra, akiknek rendkívül sokat segít az életük megkönnyítésében. De ki gondolná belvárosi biciklis futárokról, akik mindenfelé tekernek át a városon, hogy komplett segítő közösséget építenek a segítésre a maguk eszközével, a kerékpárral? A Budapest Bike Maffia, Havasi Zoltán vezetésével tavaly a közönségdíjunk egyik felterjesztettje volt, ő ugyanis nem tudott tétlenül eltekerni az utcán élő hajléktalan emberek mellett, és rájött arra, hogy ha már úgyis minden nap ott teker el, akkor miért ne vigyen egy doboz ételt magával, álljon meg és adja oda a rászorulóknak. Mára több százan követik és összetett akciókkal segítik a legelesettebb emberek mindennapjait.

A teljes interjú a polgarportal.hu oldalán olvasható!

Megosztás E-mail