Nőklapja.hu: „Örökségünk része, hogy segítünk” – Báró Twickel György és családjának története

2017. december 18., hétfő 17:00

Ha arisztokratákról olvasunk, hajlamosak vagyunk könnyen ítélni, és azt gondolni, „ugyan már, nekik olyan egyszerű”! Márpedig, ha valakinek nem volt egyszerű élete, az Twickel György édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő, aki számára mégis mások segítése vált a legfontosabbá, és aki a hazai Máltai Szeretetszolgálat egyik alapítója. Szigeti Hajni írása.

Egy cukrászdában találkozunk, amit gyakorlatilag megtöltünk, amikor megérkezik a hatfős Twickel család. A báró erős német akcentussal, de remekül beszél magyarul, kedves, közvetlen és udvarias. A báróné, Marie-Christine halk szavú, de határozott, okos mosolyú. A négy lány kötelességtudóan letelepszik leckét írni, most jönnek az iskolából, de nem végeztek mindennel. Mivel még az ünnepek előtt vagyunk, a legkisebb, az ovis Johanna megsúgja, ő bizony már megírta levelét a Jézuskának. Egyszer azt hitte, a címzett el is vitte, de kiderült, hogy csak a földre esett le. „Biztos bevárja a többiekét is” – érkezik rögtön a bizakodó magyarázat, és közben a Csacsi névre hallgató alvósállatkájával is megismerkedhetek. A család a hétköznapokat Budapesten tölti, a hétvégéket pedig a szekszárdi szőlőbirtokon. A Twickel kisasszonyok közül már csak Johanna nevét nem viseli bor. Három nővéréről a pincészet csúcsminőségű nedűit nevezték el: a lányok és a borok is másmás karakterűek – magyarázza György. A szemüveges, huncut szemű Filippa csendes lány, róla egy kényelmes cabernet francot neveztek el. A szőke Irma határozott, az ő bora intenzívebb, gyümölcsös, friss cabernet sauvignon. A legidősebb, Tereza nagyon intelligens, könyv nélkül nem igazán látni, az ő nevét viselő bor egy összetett cuvée. Johanna személyiségének még hagynak időt kiteljesedni, de apukájának már vannak ötletei, miként lehetne majd őt is „borba önteni”.

Akinek a családja apai (Twickel) és anyai (Zichy) ágon is több mint hétszáz évre tekint vissza, annak mások a fogalmai az időről. Nem okoz neki problémát kivárni a legjobb évjáratot, hogy azt használja fel egy kivételesen fontos palackhoz. Twickel György édesanyja halála, 2000 óta viszi tovább örökségét: a hazai jószolgálati feladatokat és a szőlőbirtok irányítását.

Az interjú további része ide kattintva olvasható, valamint a Twickel családról szóló cikk folytatását teljes terjedelemben keressétek a Nők Lapja 2017/51-52. lapszámában!

Szöveg: Szigeti Hajni
Fotó: Körmendi Imre