Index.hu: Amikor a kétméteres férfi könnyei potyogtak, az még nekem is sok volt

2018. június 14., csütörtök 15:00

A rászorulóknak biciklivel ételt szállító Budapest Bike Maffia az utóbbi évek egyik legjobb és legsikeresebb civil kezdeményezése. Nem véletlen, hogy a közönségszavazatok alapján nemrég ők lettek a Jószolgálat-díjat nyertesei az önkéntesen végzett szociális munka kategóriában. A díj médiatámogatója idén az Index, a győzteseket bemutató anyagokat mostantól hetente közöljük. A BBM-ről Havasi Zoltán mesélt az Indexnek.

A Budapest Bike Maffiát adományok gyűjtésével és bringás szétosztásával kezdtük az utcán élő hajléktalan emberek számára. Az elmúlt hat évben újszerű, kreatív projektek indításával társadalmi vállalkozásokat hoztunk létre, melyek fő célja a folyamatos segítségnyújtás hajléktalan embereknek, rászoruló családoknak, vagy épp gyermekeknek. Nagyon fontos, hogy propagáljuk az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás fontosságát.

A kezdő löketet a düh adta, ami speciel nálam kb. 10 éve csúcsosodott ki. A hajléktalan vagy rászoruló emberekkel szembeni közöny, apátia és a vaskos előítéletek miatt volt érdemes elkezdeni és érdemes ma is beletenni rengeteg energiát, hogy ez megváltozzon.

Fotó: Szekeres Máté / Index

 

 

A projektjeinkkel és akcióinkkal emberek tíz-, sőt százezreit érjük el. Felelősséggel tartozunk a fiatalokért, akiknek kötelességünk a segítés szellemiségét átadni, mert az iskolákban, az oktatásban ez nincs, vagy nagyon kevéssé van jelen. Az elmúlt években bebizonyítottuk, ha tettekkel mutatjuk meg, hogy hogy lehet segíteni, az hitelessé tesz minket, és ezért folyamatosan csatlakoznak hozzánk.

Az önkénteseink száma országosan 200 fő körül van. A csatlakozók azonban, akik időszakosan eljöttek hozzánk, már ezres nagyságrend. Budapesten kis híján száz önkéntesünk dolgozik, és nagyon hatékony a csapat.

Fotó: Szekeres Máté / Index

 

Noha nem vagyunk klasszikus értelembe vett ételosztó szervezet, csak tavaly több mint 100.000 adag ételt készítettünk vagy mozgattunk meg, több, mint 5 tonnányi tárgyi adománnyal együtt. Ez a szám országosan értendő.

Az elmúlt években erősödött az adományozó attitűd, és csak remélni merem, hogy ebben a Bike Maffiának is nagy szerepe van, hiszen azon kívül hogy propagáljuk az önkéntesség fontosságát, alapvető célunk az adományozási kultúra fejlesztése. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre inkább szeretnének segíteni, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Mi igyekszünk ebben is partnerek lenni, de fontos kiemelni, hogy a kisebb cégek illetve a multik is egyre nagyobb számban adományoznak.

A munkánk fontosságát mérlegelve egy ízben két belvárosi önkori is támogatott minket. Látják a BBM hasznosságát, látják, hogy szívvel lélekkel tesszük amit teszünk és az ő segítségükre is vagyunk. Mivel mi nem foglalunk területet az adományok célba juttatásánál, így nem is kell engedélyt kérnünk, tehát itt sincs állandó kapcsolódási pont. A bázisunkat piaci alapon béreljük és a jövőbeni működésünket is úgy szervezzük, hogy függetlenítsük magunkat, természetesen átlátható módon.

 

A teljes portré-és fotósorozat támogató partnerünk, az INDEX.hu oldalán olvasható!