Jószolgálat-díj átadó ünnepség

2017. május 31., szerda 12:55

Átadták a 2017-es Jószolgálat-díjakat SAJTÓKÖZLEMÉNY   Budapest, 2017. május 31. 

Ünnepélyes keretek között, teltházas eseményen adták át szerda este a Várkert Bazár Rendezvénytermében a Jószolgálat-díjat a szakmai zsűri által kiválasztott tizenkét kategória díjazottjának, valamint a különdíjat a májusi közönségszavazás győztesének. A szociális ellátásra és az önkéntességre fókuszáló kezdeményezés egyéni- és intézményi díjazottjai között megtalálható kuratóriumi elnök, intézmény-és intézetigazgató, diplomás szociális munkás, trolibuszvezető, közmunkás, valamint életműdíjat vehetett át egy ismert plébános is.

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban alapított díj azokat a szociális területeken tevékenykedő professzionális és önkéntes segítőket kívánja évről évre elismerni, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekért. A Jószolgálat-díj országos léptékét jól reprezentálja, hogy mind a jelöltek, mind pedig a díjazottak hazánk különböző szegmenseiben végzik áldozatos tevékenységeiket: többen a fővárosban; de díjazott lett 3 megyei jogú város egyéni és intézményi díjazottja: Pécsről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról; győztes került ki 3 községből: Kaposfőről, Mágocsról és Peréről; továbbá gazdára talált a díj a Gyula környéki tanyavilágban is.

A díjátadó rendezvényt Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány képviselője nyitotta meg, aki méltatta a díjazottak hiánypótló munkásságát, amikor a segítségnyújtásra és az egymás iránti figyelemre egyre nagyobb szüksége van társadalmunknak. A gálaestet a 2016/17-es év nagykövetei: Szalóki Ági énekes és Csuja Imre színművész vezették, akik személyes elköteleződésüknek érzik, hogy a saját eszközeikkel segítsék a díj üzenetének célja jutását, és ezen keresztül a szociális munka különböző területeinek bemutatását és dolgozóinak elismerését.

Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében ismertette a díj alapításának gondolatát, miszerint édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő életművének emléket állítva szeretné a díj által láthatóvá tenni mindazokat a példaértékű tevékenységeket, amelyek érdemesek a társadalom figyelmére, és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak. A díjátadó egésze a segítségnyújtás jegyében telt. Jótékonysági előadással lépett fel Vastag Csaba, Wolf Kati valamint Szalóki Ági és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjában részt vevő gyerekek zenekara. Az egyéni kategóriák díjazottjai részére a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át az elismerést, valamint az egyedi díjtárgyak és oklevelek mellett egységesen 500.000 forintos pénzjutalomban részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában.

Az intézményi kategóriák díjazottjai részére az elismeréseket, az 1.000.000 forint összegű pénzjutalmat, az egyedi díjtárgyat és okleveleket a támogató partnerek képviselői adták át. A családokért végzett szociális munka kategória támogató partnere volt a rendezvény helyszíne, a Várkert Bazár. A fogyatékkal élőkért végett szociális munka kategóriájának díját Szabó Béla a Csoport kommunikációs igazgatója adta át a Magyar Telekom Nyrt. képviseletében, akik hosszú évek óta elkötelezett támogatói a fogyatékossággal élőket támogató szervezeteknek, így a Jószolgálat-díj mellé is jó szívvel álltak. A kisebbségekért végzett szociális munka kategória támogatójaként az elismerését Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communicatios Kft., a díj kommunikációs partnerének ügyvezető igazgatója adta át.

A hajléktalanokért végzett szociális munka kategória elismerését Kamarás Adrienn, a KIOSK Budapest és a Segítő Angyalok Alapítvány képviseletében adta át, akik számára a hajléktalanok segítése és a különböző jótékonysági kezdeményezések támogatása kiemelt ügy. Életműdíjjal ismerték el Somos László atyát, aki 23 éve végzi példamutató és áldozatos tevékenységét, és ezzel számtalan roma családot segít Kaposfőn és a környező településeken. A jelöltek közül a szakmai zsűri által felterjesztett leginnovatívabb jószolgálati tevékenységet végző két magánszemélyre: Brandt Viktorra és Bogdán Lászlóra, valamint 2 civil közösség, a ’Budapest Bike Maffiára’ és a ’Tarnabod és mire’ május hónapban a díj közösségi oldalán lehetett szavazni. A szavazáshoz rendelkezésre álló két hét alatt több mint 11.000 szavazat érkezett, összesen 30 országból.

A közönségszavazásban kimagasló szavazatszámmal Brandt Viktor lett a különdíj győztese, aki „Álomszállítóként” híresült el, és mozgáskorlátozott emberek álmait váltja valóra önkéntesen szervezett programokkal. A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek_ Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Johannita Segítőszolgálat, Magyar Vöröskereszt, és a médiatámogató partnerek_ Origo, Képmás magazin, Heti Válasz, Mediaworks, Pannon Lapok Társasága, Mandiner.család és Infinety Group együttműködését a díj népszerűsítésében. A rendezvény állófogadása is jó ügyet szolgált, a fogadás menüsorát a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által biztosított menükből fogyaszthatták a vendégek, akik hosszú évek óta elhivatottan küzdenek az élelmiszerpazarlás ellen. Az est végén a meghívottak olyan ajándékcsomagot vehettek át, amely a szokásostól eltérően egy jó szolgálatra felhívó, adományokkal megtölthető doboz volt, benne egy hajléktalan művész személyes üzenetével. A díjátadót követően a Jószolgálat-díj médiapartnere, az Origo oldalán kerülnek bemutatásra a díjazottak, júniustól kezdődően hetente megjelenő portrék formájában.   A 2017-es év díjazottjai:

 1. Életműdíj – Somos László
 2. Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA)
 3. Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter
 4. Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház
 5. Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István
 6. Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary
 7. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László
 8. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogad A Kezem Alapítvány
 9. Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kis Pál
 10. Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon
 11. Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András
 12. Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület
 13. Különdíj – Brandt Viktor

  A fent megnevezett díjazottak portréfotóit a rövid bemutatásokkal együtt a dobozban mellékletben találja.   További részletekét látogasson el a Jószolgálat-díj weboldalára, vagy kövesse munkánkat folyamatosan megújuló híreinkkel a közösségi oldalon_ www.joszolgalatdij.hu; facebook.com/joszolgalatdij   Budapest, 2017. május 31. További sajtóinformáció: Mondicsné Debreceni Éva 06/20 296-8106

Megosztás E-mail